Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wykorzystać jako element pysznego sernika ku uciesze wszystkich domowników lub zaproszonych gości. Wykończenie tego deseru stanowi obłędna polewa cytrynowa, która sprawi, że nie nadążysz serwować dokładek. Sernik z serków homogenizowanych wychodzi niesamowicie kremowy i lekki, a do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.
Tortownica: 23 cm
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17817
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 447
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5406
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2827
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17817
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 447
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5406
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2827
Składniki
Pracę zacznij od wykonania kremu cytrynowego. Tutaj ważna uwaga – aby zapobiec metalicznemu posmakowi, użyj emaliowanego lub ceramicznego garnka. W odpowiednim rondlu umieść cukier, jajko i żółtko, po czym wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i sól. Trzymaj na małym ogniu i stale mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Gdy masa zacznie wrzeć i gęstnieć, wyłącz palnik i przelej krem do szklanego naczynia (lub innego niemetalowego), dodaj miękkie masło i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
Przejdź do wykonania spodu. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wysmaruj masłem. Ciastka wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta lub zmiel w malakserze na piasek. Przesyp do miski, dodaj cukier, sól, a na końcu roztopione masło i wymieszaj do całkowitego połączenia. Wyłóż mieszaninę na dno tortownicy, równomiernie rozprowadź i mocno dociśnij spód (palcami lub dnem szklanki). Boki tortownicy także możesz lekko wyłożyć ciastkową mieszaniną i dociśnij. Odstaw tortownicę na bok.
Aby przygotować krem serowy, rozpuść łyżkę żelatyny w małej ilości wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Zimną śmietanę (wprost z lodówki) ubij w schłodzonej misce - na sztywno, po czym odstaw do lodówki. W drugiej misce utrzyj cukier ze skórką cytrynową, aż stanie się aromatyczne i żółte. W dużej misce utrzyj serki homogenizowane i stopniowo dodawaj cytrynowy cukier, miksując, aż cukier się rozpuści. Aby przyspieszyć proces, możesz również użyć cukru pudru. Dostosuj ilość cukru według własnych preferencji – serki homogenizowane mogą także zawierać cukier. Miksuj ser z cukrem, aż uzyskasz puszystą i kremową masę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, po czym partiami dodawaj ubitą śmietanę, a na koniec wlej tężejącą żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia.
Masę serową wylej na ciastkowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, a następnie polej deser polewą cytrynową i ponownie wstaw do lodówki. Sernik z serków homogenizowanych najlepiej smakuje chłodzony całą noc w lodówce.