Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa serniko-szarlotka z płatkami migdałowymi to idealny deser na wiosenne czy jesienne wieczory. Łączy w sobie dwa ulubione ciasta Polaków i sprawdzi się idealnie, gdy akurat nie możesz zdecydować się, na które z nich masz większą ochotę.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 392
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 292
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 426
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1649
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 392
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 292
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 426
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1649
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Robotem kuchennym rozdrobnij herbatniki na proszek. Dodaj masło i cynamon. Wymieszaj całość ręcznie do uzyskania konsystencji kruszonki.
Kruszonką wylej spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw spód do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 6-7 minut, do ładnego zrumienienia.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Włóż je na patelnię i zasyp cukrem. Podsmażaj je przez chwilę aż puszczą sok.
Do szklanki przelej 2 łyżki soku jabłkowego z patelni i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę przelej z powrotem na patelnię. Dobrze wymieszaj całość i dopraw cynamonem do smaku.
Przygotuj warstwę sernikową. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy. Dodaj cukier, wanilię i jajka.
Mieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upiecz ciasto. Na podpieczony spód wylej najpierw warstwę jabłkową, a następnie delikatnie rozprowadź warstwę sernikową.
Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe.
Serniko szarlotkę wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do ścięcia warstwy sernikowej.
Ciasto ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem.