Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy masz dziś ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje ślimaczki z budyniem oraz rodzynkami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3019
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1878
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3019
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1878
Składniki
1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki. 4. Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki. 6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.
7. Gotowe. 8. Smacznego.