Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...na powitanie lata. Polecam.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1100
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1100
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Utrzeć jajka z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę, wymieszać i wlać masę na gotujące się mleko z dodatkiem łyżki masła i cukru waniliowego. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje. Na dno formy 25x25 cm wyłożyć herbatniki i posmarować dżemem porzeczkowym, i znowu warstwa herbatników. Teraz wylać masę budyniową i przykryć okrągłymi biszkoptami. Budyń może być gorący. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarone, łyżkę cukru pudru. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody galaretkę i oczywiście wystudzoną. Połowę masy wyłożyć na biszkopty i posypać malinami, jeżynami i połową borówek. Owoce przykryć pozostałą masą serkową. Wierzch posypać borówkami. Schłodzić. Ostatnią warstwą jest galaretka krystaliczna przygotowana wg przepisu na opakowaniu, którą należy wylać na ciasto już lekko tężejącą. Całe ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego.