Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tajemnicze niebieskie ciasto skrywa w sobie bladoniebieski krem na bazie bitej śmietany w których zanurzone zostały owoce borówki amerykańskiej i galaretkowe kosteczki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wręcz hipnotyczne.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1328
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4169
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1166
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1328
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4169
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1166
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier (połowę) i miksujemy do jego rozpuszczenia. Żółtka z resztą cukru ucieramy na kogel mogel i dodajemy do białek, miksując na jednolitą masę. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy, cały cas mieszając łyżką dodajemy do ubitych jaj. Na końcu dodajemy olej. Blaszkę rozmiaru kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy przez 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z niewielkiej wysokości na podłogę.
Najpierw przygotowujemy niebieską galaretkę i odstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w kosteczkę.Przygotowujemy galaretkę szafirową i studzimy. W międzyczasie śmietanę ubijamy i dodajemy cukier, gdy będzie sztywna, miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy przestudzoną, ale płynną galaretkę. Gdy ta tylko się połączy ze śmietanką, dodajemy owoce i galaretkową kosteczkę - mieszamy łyżką. Biszkopt dzielimy na 2 placki i na jeden z nich wylewamy masę. Przykładamy drugim.
Śmietankę ubijamy wraz z cukrem, żelatynę rozpuszczamy i łączymy z ubitą śmietanką. smarujemy wierzch ciasta i układamy na nim borówki. Przygotowujemy żel lub galaretkę i studzimy (gorąca rozpuściłaby śmietankę). Zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Żel do owoców: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350473950,title,Pijany-Las,index.html i zapraszam do mnie na konkurs z nagrodami