Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tajemnicze niebieskie ciasto skrywa w sobie bladoniebieski krem na bazie bitej śmietany w których zanurzone zostały owoce borówki amerykańskiej i galaretkowe kosteczki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wręcz hipnotyczne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier (połowę) i miksujemy do jego rozpuszczenia. Żółtka z resztą cukru ucieramy na kogel mogel i dodajemy do białek, miksując na jednolitą masę. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy, cały cas mieszając łyżką dodajemy do ubitych jaj. Na końcu dodajemy olej. Blaszkę rozmiaru kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy przez 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z niewielkiej wysokości na podłogę.
Najpierw przygotowujemy niebieską galaretkę i odstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w kosteczkę.Przygotowujemy galaretkę szafirową i studzimy. W międzyczasie śmietanę ubijamy i dodajemy cukier, gdy będzie sztywna, miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy przestudzoną, ale płynną galaretkę. Gdy ta tylko się połączy ze śmietanką, dodajemy owoce i galaretkową kosteczkę - mieszamy łyżką. Biszkopt dzielimy na 2 placki i na jeden z nich wylewamy masę. Przykładamy drugim.
Śmietankę ubijamy wraz z cukrem, żelatynę rozpuszczamy i łączymy z ubitą śmietanką. smarujemy wierzch ciasta i układamy na nim borówki. Przygotowujemy żel lub galaretkę i studzimy (gorąca rozpuściłaby śmietankę). Zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Żel do owoców: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350473950,title,Pijany-Las,index.html i zapraszam do mnie na konkurs z nagrodami