Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec malinowy w skład którego wchodzą owoce takie jak maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17155
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17155
Składniki
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowane, bez pestek maliny, wcześniej zagotowane w garnczku i wymieszane z galaretkami malinowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie ubijamy śmietanę i gdy jest już na 3/4 ubita stopniowo wlewamy ostudzone, rozpuszczone galaretki cytrynowe, dalej ubijając. Ubijamy do ładnego połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki żeby troszkę zgęstniała. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i maliny myjemy i osuszamy. Gdy masa śmietankowa lekko zgęstnieje, dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem malinowym. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty śmietanowiec dekorujemy według swoich upodobań. Smacznego!!!