Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla serowa jest fantastycznym i prostym w przygotowaniu deserem, który elegancko wygląda, niesamowicie smakuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Kremowe i słodkie nadzienie z serka śmietankowego jest delikatnie przełamane kwaskowatością owoców.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Do miski przełóż serek śmietankowy, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Zmiksuj całość do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji.
W osobnej misce wymieszaj umyte, świeże owoce i dżem. Jeśli używasz tylko dżemu, nie musisz nic robić.
Ciasto francuskie rozwiń i wykonaj na obu brzegach, wzdłuż dłuższego boku nacięcia o długości ok. ¼ szerokości arkusza ciasta i grubości ok. 2 cm. Skrajne rogi odetnij, by móc swobodnie zawinąć struclę.
Na środku arkusza wzdłuż dłuższego boku rozłóż masę serową. Na bokach rozłóż owoce z dżemem lub sam dżem.
Wycięte paski ciasta francuskiego składaj do wewnątrz, pod kątem, przykrywając nadzienie. Końce podwiń pod siebie.
Struclę serową przełóż delikatnie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Jajko roztrzep w miseczce i posmaruj mieszanką wierzch ciasta francuskiego. Posyp następnie całość cukrem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 30 minut lub do momentu aż nadzienie się zetnie.
Struclę wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem.