Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne brownie to kawałek czekoladowego nieba, które wygląda tak, jakby dekorowała je sama gospodyni Świętego Mikołaja. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto z nutą piernikowych przypraw, polane błyszczącą polewą i metalicznymi perełkami będzie pięknie prezentowało się na stole. Idealne na świąteczne lenistwo i jako sposób na zrobienie wrażenia na gościach - nikt nie odmówi dokładki!
Foremka: 11 x 30 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1446
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2972
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1059
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1831
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1446
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2972
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1059
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1831
Składniki
W małym rondelku umieść miękkie masło, miód, brązowy cukier i posiekaną czekoladę. Rozpuść składniki na małym ogniu i wymieszaj do połączenia. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, sodę i przyprawy. Wymieszaj składniki. Następnie wlej schłodzoną mieszankę czekoladową do mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj jajka, jogurt i dokładnie wszystko wymieszaj. Aby nadać ciastu bardziej świąteczny klimat, możesz dorzucić kandyzowaną skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy lub suszoną żurawinę.
Wlej przygotowane ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą podłużnej foremki (11 x 30 cm), szpatułką wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 25 minut.
Świąteczne brownie wystudź w formie, po czym wyłóż z niej. Polej rozpuszczoną czekoladą i posyp metalicznymi perełkami.