Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaraczek to niepozorne ciasto, które może nie kusi kolorem, ale zachwyci wszystkich wielbicieli kawy i czekolady. Smak marchewki jest w nim zupełnie niewyczuwalny. Warzywa nadają ciastu wilgotność, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
Blaszka 22x22 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1109
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14716
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1109
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14716
Składniki
Zaparz mocną kawę w niewielkiej ilości wody (najlepiej espresso – metodą ciśnieniową).
Roztop w rondelku masło. Przestudź.
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z połową cukru. W osobnym naczyniu ubij białka, stopniowo dodając do piany resztę cukru.
Dodaj do żółtek marchewkę, ostudzone masło i kawę. Dokładnie wymieszaj.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, cynamon, kardamon i proszek do pieczenia. Dodaj sól i wymieszaj. Produkty sypkie wmieszaj partiami do masy z żółtek. Mieszaj do połączenia składników.
Delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.
Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą formy o wymiarach około 22x22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka).
Zagotuj w rondelku połowę mleka z dodatkiem pokruszonej czekolady. Co pewien czas zamieszaj, by czekolada się całkowicie rozpuściła. W reszcie mleka rozpuść proszek na budyń.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z zaczynem na budyń. Wlej uzyskaną masę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej.
Utrzyj masło na puch, stopniowo dodając do niego przestudzony budyń.
Zetnij z ciasta wierzch, by wyrównać jego powierzchnię. Posmaruj konfiturą, a następnie kremem czekoladowym. Wyrównaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki.