Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest bardziej tradycyjne ciasto polskie niż szarlotka? Raczej nie! Mamy dla ciebie przepis podstawowy, który zawsze się udaje i uwzględnia wyłącznie proste składniki.
Tortownica o średnicy 19 cm.
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1369
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2646
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1369
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2646
Składniki
Obierz jabłka, przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier z wanilią i cynamon. Wymieszaj delikatnie. Odstaw.
Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło z brązowym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie stopniowo wsypuj mąkę i ucieraj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Tortownicę o średnicy ok. 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż jabłka, lekko je dociskając. Jeśli puściły sok, wcześniej je odsącz.
Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i opcjonalnie posyp cukrem pudrem.