Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest bardziej tradycyjne ciasto polskie niż szarlotka? Raczej nie! Mamy dla ciebie przepis podstawowy, który zawsze się udaje i uwzględnia wyłącznie proste składniki.
Tortownica o średnicy 19 cm.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15407
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15407
Składniki
Obierz jabłka, przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier z wanilią i cynamon. Wymieszaj delikatnie. Odstaw.
Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło z brązowym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie stopniowo wsypuj mąkę i ucieraj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Tortownicę o średnicy ok. 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż jabłka, lekko je dociskając. Jeśli puściły sok, wcześniej je odsącz.
Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i opcjonalnie posyp cukrem pudrem.