Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na ciasta z jabłkami, jednak dziś prezentujemy szarlotkę cesarską. Co powoduje, że jest tak pyszna? Z pewnością aromatyczny spód i forma jabłek o konsystencji zastygłego musu. Sprawdź, przekonaj się i zapisz przepis w zeszycie. Z pewnością nie raz do niego wrócisz!
Tortownica – 20 cm
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17639
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15282
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5162
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9021
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17639
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15282
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5162
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9021
Składniki
Oddziel żółtka od białek i białka umieść w misce. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Partiami dodawaj mączną mieszankę ucierając na małych obrotach miksera. Na koniec dodaj olej i śmietanę, wymieszaj do połączenia.
Kwadratową foremkę (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Gotowe ciasto wystudź w formie.
Przygotuj warstwę jabłkową. Owoce umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj masło, cukier, cynamon i smaż na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po czym zdejmij z ognia. W międzyczasie zalej żelatynę zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Do gorącej masy jabłkowej dodaj napęczniałą żelatynę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do ostudzenia.
Na upieczony spód wyłóż zupełnie wystudzoną masę jabłkową, która zacznie tężeć. Nie przekładaj ciepłej masy jabłkowej, ponieważ sok wsiąknie w ciasto i rozmoczy je. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Gotową szarlotkę cesarską przechowuj w lodówce, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.