Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na ciasta z jabłkami, jednak dziś prezentujemy szarlotkę cesarską. Co powoduje, że jest tak pyszna? Z pewnością aromatyczny spód i forma jabłek o konsystencji zastygłego musu. Sprawdź, przekonaj się i zapisz przepis w zeszycie. Z pewnością nie raz do niego wrócisz!
Tortownica – 20 cm
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2626
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 675
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1996
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 303
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2626
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 675
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1996
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 303
Składniki
Oddziel żółtka od białek i białka umieść w misce. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Partiami dodawaj mączną mieszankę ucierając na małych obrotach miksera. Na koniec dodaj olej i śmietanę, wymieszaj do połączenia.
Kwadratową foremkę (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Gotowe ciasto wystudź w formie.
Przygotuj warstwę jabłkową. Owoce umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj masło, cukier, cynamon i smaż na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po czym zdejmij z ognia. W międzyczasie zalej żelatynę zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Do gorącej masy jabłkowej dodaj napęczniałą żelatynę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do ostudzenia.
Na upieczony spód wyłóż zupełnie wystudzoną masę jabłkową, która zacznie tężeć. Nie przekładaj ciepłej masy jabłkowej, ponieważ sok wsiąknie w ciasto i rozmoczy je. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Gotową szarlotkę cesarską przechowuj w lodówce, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.