Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na ciasta z jabłkami, jednak dziś prezentujemy szarlotkę cesarską. Co powoduje, że jest tak pyszna? Z pewnością aromatyczny spód i forma jabłek o konsystencji zastygłego musu. Sprawdź, przekonaj się i zapisz przepis w zeszycie. Z pewnością nie raz do niego wrócisz!
Tortownica – 20 cm
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2215
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 292
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8060
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 764
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2215
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 292
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8060
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 764
Składniki
Oddziel żółtka od białek i białka umieść w misce. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Partiami dodawaj mączną mieszankę ucierając na małych obrotach miksera. Na koniec dodaj olej i śmietanę, wymieszaj do połączenia.
Kwadratową foremkę (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Gotowe ciasto wystudź w formie.
Przygotuj warstwę jabłkową. Owoce umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj masło, cukier, cynamon i smaż na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po czym zdejmij z ognia. W międzyczasie zalej żelatynę zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Do gorącej masy jabłkowej dodaj napęczniałą żelatynę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do ostudzenia.
Na upieczony spód wyłóż zupełnie wystudzoną masę jabłkową, która zacznie tężeć. Nie przekładaj ciepłej masy jabłkowej, ponieważ sok wsiąknie w ciasto i rozmoczy je. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Gotową szarlotkę cesarską przechowuj w lodówce, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.