Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci lubią i dorośli także.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1257
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 720
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1257
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 720
Składniki
Umyte jabłka obrać. Pozbawić gniazd nasiennych i pokrojone przełożyć do rondla. Dodać 1/2 szkl wody i podgrzewać.
Jak już jabłka stracą surowość dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/2 szkl wody.
Dodać cukier i cynamon.
Dobrze mieszać. Masa zgęstnieje.
Odstawić. Wystudzić.
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zetrzeć masło na tarce.
Tarkę posypywać mąką. To ułatwia pracę.
Dodać cukier puder, jajka. Wyrobić ciasto.
Zrobić kulę i zawinąć w folię.
Odstawić do lodówki na 30 min.
Formę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować do wielkości foremki.
Przenieść na wałku na blaszkę.
Ładnie ułożyć.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Przykryć takim samym drugim plackiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
Wystudzić na kratce. Osypać cukrem pudrem. Smacznego.