Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesłychanie szybka i łatwa w przygotowaniu, wspaniała w smaku, jedyna taka szarlotka
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2878
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 644
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 197
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 816
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2878
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 644
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 197
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 816
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 291
Składniki
piakarnik nagrzać do temperatury180 stopni
Jabłka umyć, obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mocno schłodzone masło pokroić na cienkie płaty lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
misce dokładnie wymieszać: mąkę pszenną (przesianą) kaszę mannę cukier proszek do pieczenia
1/3 sypkiej mieszanki wysypać na dno tortownicy. Na wierzch wyłożyć połowę jabłek. Można przyprószyć cynamonem (ja tak zrobiłam). Na jabłka znów wysypać równomiernie kolejną 1/3 mieszanki, wyłożyć drugą część jabłek i zasypać ostatnią częścią proszku.
Teraz najważniejszy element: pokrojone lub potarte masło wyłożyć na wierzch ciasta tak, aby dokładnie przykryło całą powierzchnię. Teraz w miarę pieczenia masło będzie się topiło i zespajało wszystkie warstwy. Jeśli masło nie będzie chciało spływać w dół ciasta, ponakłuwajcie ciasto patyczkami do szaszłyków.
Piec około godziny. Na wierzchu utworzy się wspaniała skorupka, środek będzie miękki.