Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było życzenie mojej rodziny. Czysta, czysta szarlotka, bez dodatków.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 787
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5400
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8633
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17629
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 787
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5400
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8633
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17629
Składniki
W miseczce wymieszać jabłka z cukrem, cynamonem i dwiema łyżkami kaszy manny.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną masę ze szklanką cukru. Zimne masło połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej zetrzeć na tarce. Tarkę posypywać mąką dla ułatwienia pracy. Dodać żółtka i łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie cześci, 3/4 i 1/4. Większą część zetrzeć na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Delikatnie podociskać. Teraz jabłka. Ładnie wyrównać. Wyłożyć pianę z białek. Przykryć mniejszą częścią ciasta tzn. zetrzeć ciasto na tarce na wiórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Wystudzić na kratce. Gotowe.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.