Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z kratką to klasyka cukiernictwa, która kusi aromatem cynamonowych jabłek i złocistego, kruchego ciasta. Pod delikatną kratką z ciasta kryje się soczyste nadzienie jabłkowe, które fantastycznie komponuje się z nutą przypraw korzennych. Podana na ciepło, z gałką waniliowych lodów lub porcją domowej, bitej śmietany prezentuje się jak wykwintny deser niczym z renomowanej kawiarni. Serwowana na zimno staje się bardziej uniwersalna – pyszny kawałek szarlotki możesz zabrać ze sobą na piknik lub do pracy.
Foremka: 24 cm
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 77
Kotlety z kapusty z dodatkiem gotowanego kalafiora i posiekanej natki pietrus...
Odsłon: 1144
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 880
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 77
Kotlety z kapusty z dodatkiem gotowanego kalafiora i posiekanej natki pietrus...
Odsłon: 1144
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 880
Składniki
Obierz jabłka i pokrój w większą kostkę lub wycinaj nieregularne fragmenty. Przełóż jabłka do garnka, dolej sok z cytryny, dosyp cukier i dodaj wanilię w ulubionej formie. Podgrzewaj zawartość garnka, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 10 minutach jabłka powinny lekko zmięknąć, lecz nadal zachowywać swój kształt. Odstaw nadzienie do ostygnięcia.
Na stolnicę lub do robota kuchennego wsyp przesianą mąkę. Dodaj cukier puder, sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło. Ucieraj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Następnie dodaj wodę i dalej zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj je w kulę, zawiń w folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 2 nierówne części (1/3 oraz 2/3). Mniejszy kawałek włóż ponownie do lodówki, a większy fragment rozwałkuj na kształt koła i wyłóż nim nasmarowaną masłem i wysypaną mąką okrągłą foremkę (ok. 24 cm). Ciasto powinno wystawać poza krawędzie. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10-15 minut. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
Napełnij podpieczony spód nadzieniem jabłkowym. Drugi, mniejszy fragment ciasta rozwałkuj na kształt koła i za pomocą ostrego noża lub radełka potnij długie paski o tej samej szerokości. Układaj paski na wierzchu ciasta tworząc kratkę, a wystające fragmenty odetnij. Wstaw szarlotkę do pieca na ok. 30 minut (180°C).
Gotową szarlotkę z kratką wyjmij z pieca, wystudź, wyłóż z foremki i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.