Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, lekka, wyborna tarta ze smacznym kakaowo- cytrynowym kremem i sezonowymi borówkami amerykańskimi na wierzchu, które są dobre na nasz wzrok, ponieważ zawierają luteinę. Idealny deser do kawy, orzeźwiający na upalne dni i idealny na jakąś uroczystość!:)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1026
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 214
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1026
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 214
Składniki
Ciasto+ciastko dekoracyjne: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło pokroić na mniejsze kostki, dodać do proszku i mąki i lekko zagnieść. Zrobić lekki dołek, do którego wbić jajka, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć papierem do pieczenia lub śniadaniowym i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części (1/8 na ciastko dekoracyjne, reszta na spód).Na początku większą część ciasta oprószyć lekko mąką łącznie z blatem, rozwałkować na grubość ok.4 mm, wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko masłem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 13-15 minut. Gdy ciasto jest upieczone wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Drugą część ciasta uformować np. w serce ( tak jak jest na zdjęciu tytułowym) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 13 minut. Upieczone ciastko wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Krem kakaowo- cytrynowy: Przed zrobieniem kremu do miseczki dodać żelatynę, zalać zimną wodą, rozpuścić ją mieszając łyżeczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wlać do niej ciepłą wodę, jeszcze raz rozmieszać, by nie pojawiły się gródki i odstawić na bok. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Jak są ubite dodać do nich cukier, powoli miksować dalej, wlać żelatynę, żółtka, sok z połowy cytryny, wsypać cukier waniliowy i kakao, a następnie wymieszać mikserem. Przygotowany krem włożyć na 15 minut do lodówki, a później wyłożyć na wystudzone ciasto. Gdy krem jest już równomiernie rozłożony ciasto przed dekoracją dać po raz kolejny do lodówki, by krem całkowicie stężał na ok. 75 minut.
Dekoracja tarty i ciasteczka: Niewielką ilość galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić i pozostawić, by lekko stężała. Na ciasteczku poukładać kilkanaście borówek i nanieść na nie łyżką wystudzoną galaretkę. Ciasteczko położyć na talerz i poczekać kilka minut, aż stężeje na nim galaretka. Pozostałą ilość borówek umyć. Jak wszystkie elementy dekoracji są gotowe, to przystąpić do dekorowania. Ps: Na ostatnim zdjęciu zamieściłam propozycję dekoracji tarty. Smacznego :) !!!