Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także cynamonu kojarzącego się z Bożym Narodzeniem. Do tego wierzch zdobią piękne gwiazdki.
Wymiary formy: średnica 25 cm.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3627
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3787
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 354
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 650
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3627
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3787
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 354
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 650
Składniki
Wiśnie przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Całość przemieszaj i odstaw.
Przygotuj teraz ciasto. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj posiekane zimne masło, a także cukier. Wsyp pozostałe składniki i energicznie połącz w całość. Uformuj dwie kule, jedną większą, a drugą mniejszą. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby schłodzić przez minimum godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i uzupełnij nią formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Dobrze wylep zarówno spód, jak i boki formy. Delikatnie podsyp ciasto mąką ziemniaczaną.
Na surowy spód wyłóż wiśniową masę. Zrób to równomiernie. Drugą, mniejszą kulę ciasta, rozwałkuj cienko. Wykrój z pomocą foremek kształt gwiazdek. Ułóż je na wierzchu masy wiśniowej.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i zostaw jeszcze na około 40-45 minut. Ciasto powinno być zarumienione z zewnątrz.
Po upieczeniu i ostudzeniu, posyp całość cukrem pudrem.