Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna szarlotka łatwa w wykonaniu, idealnie nada się na wszystkie okazje! Na 100g: 270kcal | 3.3g białka | 42.8g węglowodanów | 5.3g tłuszczu
mikser, piekarnik, patelnia
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Dodać pokrojone zimne masło i wszystko zmiksować mikserem, rozcierać ręcznie do powstania drobnych okruszków. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki bez gniazd nasiennych. Włożyć na dużą patelnię i dodać cukier. Smażyć na większym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Formę na tartę wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką. Wykleić nim dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (w 180 stopniach, tak jak w kroku wyżej)
Białka na bezę wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Później dodawać mąkę ziemniaczaną ubijając jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić. Smacznego !!