Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna szarlotka łatwa w wykonaniu, idealnie nada się na wszystkie okazje! Na 100g: 270kcal | 3.3g białka | 42.8g węglowodanów | 5.3g tłuszczu
mikser, piekarnik, patelnia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9510
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9510
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Dodać pokrojone zimne masło i wszystko zmiksować mikserem, rozcierać ręcznie do powstania drobnych okruszków. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki bez gniazd nasiennych. Włożyć na dużą patelnię i dodać cukier. Smażyć na większym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Formę na tartę wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką. Wykleić nim dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (w 180 stopniach, tak jak w kroku wyżej)
Białka na bezę wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Później dodawać mąkę ziemniaczaną ubijając jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić. Smacznego !!