Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i szybka tarta. Smakuje każdemu, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności, a smak rewelacyjny!
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1618
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17864
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1924
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1618
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17864
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1924
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Spód piekłem około 25 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Na ostudzony spód wyłożyłem umyte i osuszone borówki (świetnie nadają się również mrożone borówki).
Schłodzoną śmietanę ubiłem na sztywno, powoli dodawałem mascarpone i cukier puder. Ubitą masę wyłożyłem na borówki, lekko posypałem startą białą czekoladą. Tartę przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodaję szczyptę kurkumy