Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar najlepiej będzie rozpocząć tą prostą, ale wyjątkowo smaczną tartą z rabarbarem i budyniem. Przepis jest banalnie prosty i uda się nawet tym osobom, które na co dzień nie przygotowują deserów. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 109
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16032
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 167
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 671
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 109
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16032
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 167
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 671
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj kopiec i podsyp solą. Masło po wyciągnięciu z lodówki posiekaj nożem na drobniejsze kawałki. Dodaj na wierzch mąki, posypując cukrem pudrem. Wbij też jajka i dodaj łyżkę wody. Szybko zagnieć ciasto kruche, aby składniki się połączyły. Uformuj kulę i umieść na 40 minut w zamrażalniku.
Po wyciągnięciu ciasta rozwałkuj je i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Nakłuj widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż na około 15 minut aż sód się zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj składniki na wierzch. Zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym rozprowadź zawartość 2 budyniów waniliowych. Wlej do garnka i energicznie mieszaj, aby masa zrobiła się gęsta. Najlepiej zmniejsz moc palnika do minimum albo odstaw na chwilę naczynie z budyniem na bok.
Budyń przelej na kruchy spód, może być jeszcze ciepły. Odstaw do wystudzenia.
Rabarbar pokrój na drobne części. Przełóż na wierzch ciasta i ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Ciasto podawaj po schłodzeniu w lodówce.