Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mały torcik o słodko-kwaskowym smaku. Orzeźwiające wiśnie zanurzone w mega wiśniowej galaretce świetnie równoważą słodki smak kremu z śmietany i mascarpone z dodatkiem pokruszonych wafelków typu "Grześki". Ciasto pysznie smakuje już 2 godz. po przygotowaniu i schłodzeniu - kawałki wafelków są jeszcze fajnie chrupiące. Jeśli odstawimy ciasto na dłużej np. na całą noc "Grześki" zmiękną a masa "przejdzie" wafelkowym smakiem.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 43
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 556
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 43
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 556
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ok. 2 min a następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i ubijamy 3-4 min. Dodajemy wodę i olej i chwilę ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do tortownicy /o średnicy 20 cm/ wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy 20 min. i lekko otwieramy drzwiki i pozostawiamy na 30 min do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy z formy i odkładamy odwrotnie tzn. tak by spód był na wierzchu - ewentualne nierówności wyrównają się. Biszkopt odkładamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Galaretka z wiśniami: do drylowanych wiśni /mogą być z kompotu lub mrożone ale rozmrożone/ dodajemy płyn: kompot lub sok wiśniowy tak by razem z owocami uzyskać 500 ml. Jeśli nie mamy tyle soku, kompotu możemy dodać wody. Całość zagotowujemy, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć całość przekładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Krem z wafelkami: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z przesianym przez sitko cukrem pudrem a następnie /ciągle ubijając/ dodajemy porcjami serek mascarpone. Gdy masa będzie gotowa dodajemy pokruszone wafelki "Grześki" /lub podobne/ i mieszamy szpatułką. Krem przekładamy do galaretkę z wiśniami. Wierzch dekorujemy startą czekoladą i odstawiamy do schłodzenia.