Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort marchewkowy jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie mocno wilgotny i aromatyzowany przyprawami korzennymi. Zaskoczy wszystkich biesiadników przy twoim stole.
Średnica tortownicy: 23 cm
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 98
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 133
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 232
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 98
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 133
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 232
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, a także wszystkie przyprawy. Odłóż na bok. W osobnej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukrów do uzyskania puszystej masy, przez 3-4 minuty na wysokiej prędkości obrotów. Do masy maślanej dodaj jajka i wanilię. Wymieszaj na średnich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Dodawaj na zmianę suche składniki i maślankę, w kilku partiach, do wykończenia. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij robotem kuchennym. Dodaj ją do ciasta i dokładnie wmieszaj do masy. Ciasto rozłóż równomiernie do dwóch tortownic o średnicy 23 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż formy do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Blaty wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem. Miękkie masło włóż do miski i utrzyj z dużą prędkością miksera przez 5-10 minut. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiewaj partiami cukier puder, cały czas miksując. Na koniec dodaj wanilię. Z gotowego kremu odłóż po 2 łyżki do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodaj zielony barwnik i wymieszaj, a do drugiej – pomarańczowy.
Złóż tort marchewkowy. Białym kremem przełóż oba spody i posmaruj równomiernie wierzch oraz boki tortu. Boki udekoruj płatkami kokosowymi. Do rękawa cukierniczego o małej końcówce przełóż pomarańczowy krem. Udekoruj wierzch tortu, formując marcheweczki. Powtórz czynność z zielonym kremem, formując liście natki. Tort marchewkowy wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.