Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie przepadam za orzechowymi wypiekami ale ten tort tak bardzo mi posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię. Składniki podane na tortownicę średnicy 22cm. Na prawdę szczerze polecam ten tor
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19898
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 495
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 529
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6945
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243561
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19898
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 495
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 529
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6945
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243561
Składniki
biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.
krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej. Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
nasączenie: jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.
Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.