Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem efektowny tort, w którym warstwy puszystego biszkoptu przeplatają się z soczystymi wiśniami. Całość dopełnia delikatna pianka na bazie musu ze świeżych wiśni.
rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, mikser planetarny pędzelek cukierniczy
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 956
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36750
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 956
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36750
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Biszkopt: Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu. Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki. Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego. Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
Przygotowanie przełożenia: połowę wiśni z cukrem miksuję blenderem. Do zmiksowanych wiśni wsypuję agar i cynamon. Mieszam. Podgrzewam do momentu zagotowania. Dokładam resztę wiśni. Mieszam.
Do rantu wyłożonego folią do rantów, wkładam biszkoptowy blat. Wylewam warstwę gorących wiśni. Układam kolejny blat. Wylewam warstwę gorących wiśni. Układam trzeci blat i wylewam resztę wiśni. Układam lekko dociskając ostatni blat. Odstawiam do wystudzenia. Dodatek agaru sprawia, że tortu nie trzeba schładzać w lodówce ponieważ szybko tężeje w temperaturze pokojowej.
Pianka owocowa: Wydrylowane wiśnie miksuję blenderem na mus. Do musu wsypuję cukier, mieszam, gotuję około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynam ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczam oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewam owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksuję 5 minut (krem nawinie się na rózgę.
Wierzch i boki tortu smaruję warstwą kremu. Resztę kremu umieszczam w worku cukierniczym założoną tylką duża gwiazda.
Wykańczam kremem tort. Ozdabiam świeżymi wiśniami i listkami mięty.