Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie i kuszące, idealne do kawy i na rodzinne spotkanie
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blaszce 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masło, cukier, wodę i kakao gotujemy 5 minut. Studzimy. Dodajemy 1 całe jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczeniam. Miksujemy. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie rózgą lub drewnianą szpatułką łączymy z ciastem. Wylewamy na biszkopty. Pieczemy ok 35 minut w 180º.
Mleko gotujemy z cukrem. W odrobinie mleka rozrabiamy budyń, żółtka i mąkę. Łączymy z gotującym mlekiem. Mieszamy aby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch, ciągle miksując stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na ostudzone ciasto.
Masło, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Dodajemy do polewy, mieszamy. Polewę lekko studzimy i wylewamy na ciasto. Osoby, które lubią bardziej wilgotne ciasta mogą delikatnie nasączyć spod ciasta herbatą.