Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki. Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.
Foremka 28 x 7 x 18,5 cm.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.) Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym) i wsypujemy cukier wanilinowy. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C / 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).
Krem: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną. Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.
Wykończenie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu. Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.