Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką
  • Ciasta
  • Przepis na

Waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką

18.10.2015 Odsłon: 6978
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Serniki wielbię! Tym razem wersja "starczy dla każdego", gdyż sernik pieczony jest w dużej blasze. Waniliowe wnętrze pięknie łączy się z kwaskowatymi borówkami, a krucha maślana kratka jest uroczym dopełnieniem całości.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Śniadania Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Taka rolada doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Proste, dostępne...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 2383

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Ciasta

Ciasteczka z wróżbą

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciastka

Odsłon: 8163

do 60 min 60 min
15

Przepis dnia

ciacho50
ciacho50
Ciasta

Sernik z mlekiem kokosowym

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Boże Narodzenie
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 69161

do 30 min 30 min
85
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 12944

do 60 min 60 min
22
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5051

do 30 min 30 min
39
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 419422

do 60 min 60 min
1149
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Śniadania Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Taka rolada doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Proste, dostępne...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 2383

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Ciasta

Ciasteczka z wróżbą

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciastka

Odsłon: 8163

do 60 min 60 min
15

Przepis dnia

ciacho50
ciacho50
Ciasta

Sernik z mlekiem kokosowym

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Boże Narodzenie
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 69161

do 30 min 30 min
85
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 12944

do 60 min 60 min
22
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5051

do 30 min 30 min
39
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 419422

do 60 min 60 min
1149
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Waniliowy sernik z borówkami i kruchą kratką
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 200g masła
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • masa serowa:
  • 1kg twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 220g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ponadto:
  • 600g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia
  • odrobina masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY KRUCHY SPÓD Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub blat kuchenny. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka, cukier oraz schłodzoną śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy dokładnie folią spożywczą. Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy sobie dużą, prostokątną formę (u mnie ma wymiary 22 x 30cm cm), którą smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien pięknie przykleić się do tłuszczu, dzięki czemu będziemy mogli bezproblemowo wyłożyć do formy ciasto i masę bez jego ściągania, zsuwania i tańczenia po całej blaszce. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, wyciągamy je z lodówki i dzielimy na dwie części: większą (2/3 ciasta) oraz mniejszą (1/3 ciasta). Mniejszą część na powrót wkładamy do lodówki, a większą rozwałkowujemy sprawnie na placek o wymiarach (mniej więcej) przygotowanej formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na dno formy. Wylepiamy ją dokładnie ciastem i wyrównujemy jego powierzchnię, aby równo się upiekło. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej.

2

ROBIMY MASĘ SEROWĄ Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Jeśli używamy borówek lub jagód mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej!. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 160 stopni (grzałka góra-dół). Do dużej michy wrzucamy ser, wbijamy do niego jajka, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Na końcu przesiewamy do tej mieszanki mąki pszenną i ziemniaczaną. Całość miksujemy przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który w związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch. Teraz pora na borówki. ¼ przygotowanych owoców odkładamy na bok, a resztę (3/4) rozrzucamy w miarę równomiernie na całej powierzchni sernika.

3

PIECZEMY SERNIK Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. W międzyczasie pozostałą, mniejszą część kruchego ciasta wyciągamy z lodówki i przygotowujemy z niego 8-10 długich wałeczków. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ogrzewać się w dłoniach lub lepić do blatu, możemy podsypać blat odrobiną mąki. Po 20 minutach pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika. Na wierzch rozsypujemy równomiernie odłożone wcześniej borówki, a z przygotowanych wałeczków tworzymy na całej jego powierzchni kratkę, układając kruche wałeczki na skos w pewnej odległości od siebie. Wkładamy na powrót do piekarnika i pieczemy kolejne 35-45 minut. Krucha kratka powinna pięknie się zezłocić, a borówki delikatnie pomarszczyć.

4

STUDZIMY SERNIK Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia dumnie wyciągamy go z lodówki, usuwamy papier do pieczenia, a następnie kroimy w kostkę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu zachowa piękny, robiący wrażenie profil. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

5

6

7

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki