Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki wielbię! Tym razem wersja "starczy dla każdego", gdyż sernik pieczony jest w dużej blasze. Waniliowe wnętrze pięknie łączy się z kwaskowatymi borówkami, a krucha maślana kratka jest uroczym dopełnieniem całości.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 423
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 773
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 376
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 423
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 773
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 376
Składniki
ROBIMY KRUCHY SPÓD Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub blat kuchenny. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka, cukier oraz schłodzoną śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy dokładnie folią spożywczą. Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy sobie dużą, prostokątną formę (u mnie ma wymiary 22 x 30cm cm), którą smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien pięknie przykleić się do tłuszczu, dzięki czemu będziemy mogli bezproblemowo wyłożyć do formy ciasto i masę bez jego ściągania, zsuwania i tańczenia po całej blaszce. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, wyciągamy je z lodówki i dzielimy na dwie części: większą (2/3 ciasta) oraz mniejszą (1/3 ciasta). Mniejszą część na powrót wkładamy do lodówki, a większą rozwałkowujemy sprawnie na placek o wymiarach (mniej więcej) przygotowanej formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na dno formy. Wylepiamy ją dokładnie ciastem i wyrównujemy jego powierzchnię, aby równo się upiekło. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej.
ROBIMY MASĘ SEROWĄ Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Jeśli używamy borówek lub jagód mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej!. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 160 stopni (grzałka góra-dół). Do dużej michy wrzucamy ser, wbijamy do niego jajka, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Na końcu przesiewamy do tej mieszanki mąki pszenną i ziemniaczaną. Całość miksujemy przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który w związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch. Teraz pora na borówki. ¼ przygotowanych owoców odkładamy na bok, a resztę (3/4) rozrzucamy w miarę równomiernie na całej powierzchni sernika.
PIECZEMY SERNIK Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. W międzyczasie pozostałą, mniejszą część kruchego ciasta wyciągamy z lodówki i przygotowujemy z niego 8-10 długich wałeczków. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ogrzewać się w dłoniach lub lepić do blatu, możemy podsypać blat odrobiną mąki. Po 20 minutach pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika. Na wierzch rozsypujemy równomiernie odłożone wcześniej borówki, a z przygotowanych wałeczków tworzymy na całej jego powierzchni kratkę, układając kruche wałeczki na skos w pewnej odległości od siebie. Wkładamy na powrót do piekarnika i pieczemy kolejne 35-45 minut. Krucha kratka powinna pięknie się zezłocić, a borówki delikatnie pomarszczyć.
STUDZIMY SERNIK Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia dumnie wyciągamy go z lodówki, usuwamy papier do pieczenia, a następnie kroimy w kostkę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu zachowa piękny, robiący wrażenie profil. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.