Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiekanocne słodkie czarowanie, czyli tarta na herbatnikowym spodzie z orzechami i kajmakiem połączone, masą z mascarpone i białej czekolady wyłożone. W piekarniku upieczone, masą czekoladową i dodatkami ozdobione i przed podaniem mocno schłodzone. To ciasto, bo wygląda niebanalnie, smakuje idealnie, nie tylko oczy czaruje, a na świątecznym stole króluje.
tortownicę o średnicy ok. 24 cm, trzepaczka
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Spód: Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, zmiksować, dodać orzechy i masę kajmakową. Całość jaszcze raz zmiksować i tą masą wyłożyć dno tortownicy.
Masa: Białą czekoladę podzielić na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem pudrem zmiksować na tzw. kogel –mogel. Dodać śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, budyń i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania masy o konsystencji kremu. Przełożyć na spód miasteczkowy. Ciasto piec w temperaturze 165°C, ok. 25 min, pozostawić do przestygnięcia.
Ozdabianie: Czekoladę połamać na kosteczki. Śmietankę podgrzać, zdjęć z ognia, dodać czekoladę, po 2 min, energicznie trzepaczką wymieszać na gładko. Masę przelać na ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni. Ozdobić, ciasteczkami (domowe kwiatki) posiekanymi orzechami, pokrojonym batonem, słodkimi jajkami i herbatnikami. Pozostawić w lodówce do schłodzenia na min. 2 godz.