Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrześniowe mgły to idealne ciasto na jesień, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty. Mocno czekoladowo-orzechowe nadzienie sprawi, że wypiek zapadnie w pamięć na długo.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Składniki
Przygotuj mleko. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru. Odstaw na kilkanaście minut do momentu pojawienia się piany. W misie utrzyj masło z cukrem do całkowitego połączenia. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj całość na wysokich obrotach. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze ubijając po każdym z nich. Miksując na niskich obrotach, dodawaj partiami mąkę i sól, a na koniec mieszankę drożdży. Mieszaj do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt miękka, dodawaj po łyżce mąki do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Przenieś ciasto na blat podsypany mąką. Ugnieć kilka razy i zagnieć gładką kulę ciasta. Umieść ją w natłuszczonej misce i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Do misy miksera lub blendera włóż czekoladę, orzechy, cynamon i masło. Kilka razy zapulsuj, by powstała dość wilgotna masa z widocznymi kawałkami nadzienia. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 35x45 cm. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie nadzienie czekoladowo-orzechowe, a następnie zwiń całość w roladę wzdłuż dłuższego boku. Rozciągnij delikatnie wałek, obracając go na blacie aż będzie miał długość ok. 50 cm. Skręć ciasto w ósemkę i złącz końce. Umieść je w formie do pieczenia chleba o wymiarach 35x12 cm. Przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Za pomocą szpikulca zrób kilka dziurek w cieście. Posmaruj wierzch mieszanką roztrzepanego białka i mleka, a następnie posyp go kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do ładnego zbrązowienia wierzchu. Ciasto Wrześniowe mgły pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.