Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrześniowe mgły to idealne ciasto na jesień, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty. Mocno czekoladowo-orzechowe nadzienie sprawi, że wypiek zapadnie w pamięć na długo.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424775
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10631
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336927
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4723
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424775
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10631
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336927
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4723
Składniki
Przygotuj mleko. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru. Odstaw na kilkanaście minut do momentu pojawienia się piany. W misie utrzyj masło z cukrem do całkowitego połączenia. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj całość na wysokich obrotach. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze ubijając po każdym z nich. Miksując na niskich obrotach, dodawaj partiami mąkę i sól, a na koniec mieszankę drożdży. Mieszaj do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt miękka, dodawaj po łyżce mąki do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Przenieś ciasto na blat podsypany mąką. Ugnieć kilka razy i zagnieć gładką kulę ciasta. Umieść ją w natłuszczonej misce i przykryj folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Do misy miksera lub blendera włóż czekoladę, orzechy, cynamon i masło. Kilka razy zapulsuj, by powstała dość wilgotna masa z widocznymi kawałkami nadzienia. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 35x45 cm. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie nadzienie czekoladowo-orzechowe, a następnie zwiń całość w roladę wzdłuż dłuższego boku. Rozciągnij delikatnie wałek, obracając go na blacie aż będzie miał długość ok. 50 cm. Skręć ciasto w ósemkę i złącz końce. Umieść je w formie do pieczenia chleba o wymiarach 35x12 cm. Przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Za pomocą szpikulca zrób kilka dziurek w cieście. Posmaruj wierzch mieszanką roztrzepanego białka i mleka, a następnie posyp go kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do ładnego zbrązowienia wierzchu. Ciasto Wrześniowe mgły pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.