Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wiadomo klasyczna wózetka to biszkopt czekoladowy nasączony ponczem herbacianym lub alkoholowym, na nim wyłożonym kremem śmietanowym z mascarpone, polanym na wierzchu czekoladą i wyszprycowanym na wierzchu kleksem ze śmietany. Postanowiłam zrobić wózetkę w nieco innej odsłonie, ponieważ zamiast klasycznego ponczu np. alkoholowego biszkopty nasączyłam syropem z borówek amerykańskich.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 64
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 64
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
*Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, wsypać cukier waniliowy i miksować, aż składniki się połączą. Do żółtek wlać ocet i dokładnie wymieszać. Wymieszane żółtka z octem przelać do miski z białkami i dalej miksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo porcjami przesypywać do miski i mieszać szpatułką, by składniki się połączyły i nie było żadnych gródek. Na koniec do masy wmieszać kakao.
Przygotowane ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 12-15 min ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. .
Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
*Syrop z borówek amerykańskich: Borówki umyć, można użyć mrożonych. Na patelnię lub do garnka przełożyć borówki, wsypać cukry: waniliowy i kryształ, zalać wszystko wodą.
Wszystko gotować przez 15 minut, by powstał syrop. Jak się ugotuje odcedzić go do osobnego naczynia (borówki nie będą potrzebne) i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Każdy blat nasączyć syropem. Jeden z blatów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krem śmietanowy: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by żelatyna się namoczyła. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na bok. Do dużego naczynia przelać śmietankę kremówkę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany przełożyć serek mascarpone, wsypać cukry: waniliowy i kryształ i miksować do połączenia się składników. Na koniec przelać wcześniej rozpuszczoną żelatynę i dalej miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowany krem przełożyć i rozłożyć równomiernie na pierwszym blacie ciasta. Na wyłożony krem położyć (od strony nasączenia syropem) drugi blat ciasta.
*Polewa kakaowa: Na kąpieli wodnej w rondelku roztopić masło. Do roztopionego masła dodać kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewę pozostawić do wystudzenia. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie po górnej warstwie drugiego blatu biszkoptu. *Dodatek: Do miseczki przelać i ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietany wsypać cukier kryształ i miksować do połączenia się składników. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować wzorki na warstwie polewy kakaowej. Przed podaniem ciasto schłodzić ok. 3-4 godziny w lodówce.
Ciasto jest gotowe:)
Smacznego:) !!!