Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super placek na urodziny i nie tylko. Jest bardzo smaczny.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 405
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2774
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 405
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2774
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Składniki
Wykonanie kremu: Jajo i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodawać mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować mleko, dodać jaja z cukrem i mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć masło, które połączyć z gorącą masą. Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut.
Po upieczeniu pokroić je w dwu centymetrowe kromki.
Przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem. Ciasto można ozdobić cukiereczkami