Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super placek na urodziny i nie tylko. Jest bardzo smaczny.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17412
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1113
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6330
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 592
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17412
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1113
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6330
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 592
Składniki
Wykonanie kremu: Jajo i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodawać mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować mleko, dodać jaja z cukrem i mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć masło, które połączyć z gorącą masą. Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut.
Po upieczeniu pokroić je w dwu centymetrowe kromki.
Przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem. Ciasto można ozdobić cukiereczkami