Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gammon steak jest klasycznym daniem kuchni brytyjskiej. Jest to stek wieprzowy bardzo często serwowany w restauracjach lub pubach. Najcześciej podawany z frytkami i gotowanym groszkiem. W moim przepisie jest marynowany i podany z grillowanym anansem oraz jajkiem sadzonym. Smakuje wybornie !!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7282
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327962
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7282
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327962
Składniki
Sposób przyrządzenia Na samym początku należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ewentualnie wymoczyć naszego "gammona", ponieważ jest to część pochodząca z udźca wieprzowego peklowana w solance. Marynata Do miseczki lub głebokiego talerza nalewamy sok pomarańczowy, dodajemy sos sojowy, miód przyprawę "5 smaków" oraz olej sezamowy. Dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki sie połączą. Do uzyskanej marynaty wkładamy naszego steka i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Wykonanie Rozgrzewamy mocno patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek. Zmniejszamy ogień pod patelnią i obsmażamy mięso po około 4 min z każdej strony, do momentu aż zacznie sie lekko podrumieniać. Obok na tej samej patelni możemy ugrillować ananasa . W miedzyczasie smażymy jajko sadzone. Podajemy klasycznie z frytkami i groszkiem. Smacznego!! Porada Przy marynowaniu i smażeniu nie używamy soli, ponieważ "gammon" sam w sobie jest dość słony.