Do góry

Dania główne Przepis na:

Angielski Gammon Steak z grillowanym ananasem i jajkiem sadzonym

Angielski Gammon Steak z grillowanym ananasem i jajkiem sadzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 1043

Gammon steak jest klasycznym daniem kuchni brytyjskiej. Jest to stek wieprzowy bardzo często serwowany w restauracjach lub pubach. Najcześciej podawany z frytkami i gotowanym groszkiem. W moim przepisie jest marynowany i podany z grillowanym anansem oraz jajkiem sadzonym. Smakuje wybornie !!

Składniki

  • 1 plaster gammon steak'a
  • 1 plasterek anansa
  • 1 jajko
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej "5 smaków"
  • Odrobina oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Na samym początku należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ewentualnie wymoczyć naszego "gammona", ponieważ jest to część pochodząca z udźca wieprzowego peklowana w solance.
    Marynata
    Do miseczki lub głebokiego talerza nalewamy sok pomarańczowy, dodajemy sos sojowy, miód przyprawę "5 smaków" oraz olej sezamowy. Dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki sie połączą. Do uzyskanej marynaty wkładamy naszego steka i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
    Wykonanie
    Rozgrzewamy mocno patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek.
    Zmniejszamy ogień pod patelnią i obsmażamy mięso po około 4 min z każdej strony, do momentu aż zacznie sie lekko podrumieniać.
    Obok na tej samej patelni możemy ugrillować ananasa .
    W miedzyczasie smażymy jajko sadzone.
    Podajemy klasycznie z frytkami i groszkiem.
    Smacznego!!
    Porada
    Przy marynowaniu i smażeniu nie używamy soli, ponieważ "gammon" sam w sobie jest dość słony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń