Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gammon steak jest klasycznym daniem kuchni brytyjskiej. Jest to stek wieprzowy bardzo często serwowany w restauracjach lub pubach. Najcześciej podawany z frytkami i gotowanym groszkiem. W moim przepisie jest marynowany i podany z grillowanym anansem oraz jajkiem sadzonym. Smakuje wybornie !!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1356
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1356
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Składniki
Sposób przyrządzenia Na samym początku należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ewentualnie wymoczyć naszego "gammona", ponieważ jest to część pochodząca z udźca wieprzowego peklowana w solance. Marynata Do miseczki lub głebokiego talerza nalewamy sok pomarańczowy, dodajemy sos sojowy, miód przyprawę "5 smaków" oraz olej sezamowy. Dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki sie połączą. Do uzyskanej marynaty wkładamy naszego steka i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Wykonanie Rozgrzewamy mocno patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek. Zmniejszamy ogień pod patelnią i obsmażamy mięso po około 4 min z każdej strony, do momentu aż zacznie sie lekko podrumieniać. Obok na tej samej patelni możemy ugrillować ananasa . W miedzyczasie smażymy jajko sadzone. Podajemy klasycznie z frytkami i groszkiem. Smacznego!! Porada Przy marynowaniu i smażeniu nie używamy soli, ponieważ "gammon" sam w sobie jest dość słony.