Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczny schab gotowany

Aromatyczny schab gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 6236

Dodano:

Odsłon: 11066

Schab nacierany przyprawami a następnie gotowany w aromatycznej zalewie. Takie mięso jest doskonałe na zimno jako wędlina kanapkowa lub przystawka: plastry zalane galaretą.

Składniki

  • schab bez kości 1,3 kg
  • sól 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • zalewa:
  • woda 5 szklanek
  • sól 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • liść laurowy 2 szt
  • owoc jałowca 4 ziarna
  • czosnek 4 ząbki
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 8 ziaren
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 0,5 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżka
  • cząber 1 łyżeczka
  • musztarda sarepska 2 łyżki
  • chrzan ze słoika 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczny schab gotowany

Przygotowanie

  1. Schab myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilkunastu miejscach igłą do szaszłyków i nacieramy mieszanką soli i czosnku granulowanego. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godz.
    Przygotowujemy zalewę: ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół, ziarna kolendry i jałowca rozgniatamy nożem i wraz z pozostałymi przyprawami przekładamy do dużego garnka /tak by potem gotować w nim schab/ wlewamy wodę, zagotowujemy. Gotujemy 2-3 min i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Schab wycieramy ściereczką z soli i czosnku i wkładamy do wystudzonej zalewy - mięso powinno być całkowicie pod powierzchnią zalewy.
    Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Odstawiamy do wystudzenia.
    Po 12 godzinach schab w zalewie ponownie zagotowujemy, gotujemy 10 min.i odstawiamy do wystudzenia. Mięso wyjmujemy i osuszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 26 września Smakowicie wyglądająca wędlinka. Będzie do wypróbowania. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 listopada 2018 No, pachnie, zwyczajnie pachnie tymi przyprawami, a jak smakuje. Wyobraźnia zadziałała - teraz tylko do roboty i wędlinka na 11.11. będzie. Samo zdrowie. Dzięki za przepis :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń