Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony bakłażan, nadziewany kaszą bulgur, warzywami i pomidorami.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Składniki
Bakłażany przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć wnętrze.
Wszystkie części bakłażana posypać solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się naturalnej dla nich goryczki. Po tym czasie bakłażany dokładnie opłukać.
Cebulę pokroić w plastry, marchew i seler zetrzeć na plastry, pomidory i wnętrze bakłażana pokroić w kostkę.
Cebulę smażyć na oleju przez około 4 minuty, dodać pokrojonego bakłażana i smażyć przez kolejne 5 minut, często mieszając.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do bakłażanów z cebulą dodać marchewkę i seler, posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory, oregano i rozmaryn i dusić wciąż pod przykryciem przez około 10 minut. Potem dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wypełnić przygotowanym farszem.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Na upieczone bakłażany położyć kilka plastrów sera, może to być ser salami i umieścić jeszcze na chwilę w gorącym piekarniku, aby ser się rozpuścił.