Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny pomysł na letnią kolację. :)
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2389
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1875
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 316
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2389
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1875
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 316
Składniki
Bakłażana umyć, odkroić końcówki. Warzywo pokroić na plastry ok grubości 1 cm. Plastry bakłażana rozłożyć na talerzu lub desce i posypać solą. Odstawić na ok 30 minut.
Przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać żółtka, mąkę, śmietanę, masło, sól, gałkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto odstawić na ok 15 minut. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.
Z bakłażanów papierowym ręcznikiem wytrzeć sok. Na patelni mocno rozgrzać olej. Plastry zanurzyć w cieście i smażyć na rumiano z obydwu stron. Usmażone bakłażany układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na plastry bakłażana ułożyć listki świeżej bazylii. Smacznego! :)