Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny pomysł na letnią kolację. :)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2013
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2013
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Bakłażana umyć, odkroić końcówki. Warzywo pokroić na plastry ok grubości 1 cm. Plastry bakłażana rozłożyć na talerzu lub desce i posypać solą. Odstawić na ok 30 minut.
Przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać żółtka, mąkę, śmietanę, masło, sól, gałkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto odstawić na ok 15 minut. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.
Z bakłażanów papierowym ręcznikiem wytrzeć sok. Na patelni mocno rozgrzać olej. Plastry zanurzyć w cieście i smażyć na rumiano z obydwu stron. Usmażone bakłażany układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na plastry bakłażana ułożyć listki świeżej bazylii. Smacznego! :)