Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Biała kiełbasa
  • Dania główne
  • Przepis na

Biała kiełbasa

24.03.2025 Odsłon: 56232
5.0 (51 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Biała kiełbasa to tradycyjny, parzony wyrób, szczególnie popularny podczas świąt wielkanocnych, a przede wszystkim nieodłączny produkt, który musi znaleźć się w wielkanocnym koszyku. Aby była smaczna, soczysta i aromatyczna, warto wybierać mięso z pewnego, zaufanego źródła – najlepiej bez soli peklowej, białka sojowego i konserwantów, takich jak E621. Zawsze sprawdzaj skład!

Dobra biała kiełbasa nie powinna mieć różowego koloru ani być zbyt zbita. Odpowiednio dobrana zachwyci smakiem i będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu, a przede wszystkim zasmakuje każdemu!

Doskonale komponuje się z cebulą i chrzanem, które nadają jej wyrazistości. Uwielbia takie przyprawy jak majeranek, rozmaryn lub tymianek. Jest wyjątkowo smaczna i zawsze cieszy się uznaniem gości.

Bez białej kiełbasy nie ma świąt wielkanocnych, o czym wszyscy wiemy, ale jak gotować białą kiełbasę, albo jak piec białą kiełbasę?

Kiełbasa smażona z cebulą

Kiełbasa ze smażoną cebulą smakuje najlepiej i aż chciałoby się powiedzieć, że bez cebulki nie ma kiełbasy wielkanocnej. Ciężko opiniować, ale najlepsza kiełbasa podobno musi być tylko z cebulą. Sami sprawdźcie!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

patelnia, deska, nóż do krojenia

Etapy przygotowania

Bez białej kiełbasy nie ma Świąt Wielkanocnych, o czym wszyscy wiemy, ale nie wszyscy wiedzą, jak ją gotować lub piec.

Czy białą kiełbasę lepiej gotować, czy piec?

Kiełbasa musi przede wszystkim być dobrze dobrana. W tym przepisie biała kiełbasa została ugotowana i lekko podsmażona, ale świetnie smakuje również smażona. Smażona kiełbasa biała genialnie zestawia się również z cebulą i pieczarkami. Niemniej jednak najlepszą opcją i bardziej klasyczną, jest podanie białej kiełbasy gotowanej.

Jak najlepiej przygotować białą kiełbasę

Kiełbasa musi przede wszystkim być dobrze dobrana. Dodatkowym atutem jest gotowanie kiełbasy w wodzie z solą i przyprawami.

Jakie jelita wykorzystuje się do białej kiełbasy?

W produkcji domowej najczęściej wykorzystywanymi są jelita wieprzowe.

Co się dodaje do białej kiełbasy?

Kiełbasę dobrze doprawić ząbkami czosnku, majerankiem oraz wrzucić do gotującej się wody listki laurowe oraz ziele angielskie. Sól wspomniana wyżej na pewno doda waloru smakowego.

Ile gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę gotuj od 20-40 minut.

Jak zrobić białą kiełbasę?

Kiełbasę podawaj z chrzanem lub sosem chrzanowym połączonym ze śmietanką. Możesz usmażyć białą kiełbasę lub ugotować. Kiełbasa ze smażoną cebulką smakuje wyśmienicie.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62889

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15855

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5932

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2595

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2454

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 300

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62889

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15855

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5932

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2595

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2454

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 300

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Biała kiełbasa
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

Biała kiełbasa
  • 1 kg białej kiełbasy, najlepiej swojskiej
  • 350 g cebuli
  • chrzan, ok. 60 g
  • 2 ząbki czosnku + 1 ząbek w łupince
  • 60 ml śmietanki (opcjonalnie)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 5 g majeranku
  • 2,5 g tymianku
  • 60 ml oleju
  • 2 listki laurowe (opcjonalnie)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 g soli do wody, 2,5 g soli do cebulki, szczyptę pieprzu do cebulki, szczyptę tymianku do smaku
Sposób przygotowania:
1

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij delikatnie na patelni z dwiema łyżkami oleju lub smalcu, aż lekko się zarumieni. Ząbki czosnku pokrój w plastry i gotuj w ostatniej minucie smażenia. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem.

2

Do zimnej wody przerzuć 1 ząbek czosnku w łupince, 5 g soli, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gdy woda będzie wrząca, włóż kiełbasę. Kiełbasę gotuj pod przykryciem przez około 30 minut na średnim ogniu. Gdy będzie gotowa, przesmaż przez chwilę ze sporą ilością cebuli. W zależności czy lubisz mniej lub bardziej spieczoną, pozostaw odpowiednio długo na ogniu. Dopraw jeszcze raz majerankiem i dodaj gałką muszkatołową.

3

Najprostszy przepis to dodanie chrzanu do białej kiełbasy. Możesz jednak przy podgrzewaniu cebuli dodać odrobinę śmietanki 30%. W tym przepisie biała kiełbasa jest jedynie delikatnie podsmażona, ale na sos chrzanowy znajdziesz przepis poniżej.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki