Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa to tradycyjny, parzony wyrób, szczególnie popularny podczas świąt wielkanocnych, a przede wszystkim nieodłączny produkt, który musi znaleźć się w wielkanocnym koszyku. Aby była smaczna, soczysta i aromatyczna, warto wybierać mięso z pewnego, zaufanego źródła – najlepiej bez soli peklowej, białka sojowego i konserwantów, takich jak E621. Zawsze sprawdzaj skład!
Dobra biała kiełbasa nie powinna mieć różowego koloru ani być zbyt zbita. Odpowiednio dobrana zachwyci smakiem i będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu, a przede wszystkim zasmakuje każdemu!
Doskonale komponuje się z cebulą i chrzanem, które nadają jej wyrazistości. Uwielbia takie przyprawy jak majeranek, rozmaryn lub tymianek. Jest wyjątkowo smaczna i zawsze cieszy się uznaniem gości.
Bez białej kiełbasy nie ma świąt wielkanocnych, o czym wszyscy wiemy, ale jak gotować białą kiełbasę, albo jak piec białą kiełbasę?
Kiełbasa musi przede wszystkim być dobrze dobrana. W tym przepisie biała kiełbasa została ugotowana i lekko podsmażona, ale świetnie smakuje również smażona. Smażona kiełbasa biała genialnie zestawia się również z cebulą i pieczarkami. Niemniej jednak najlepszą opcją i bardziej klasyczną, jest podanie białej kiełbasy gotowanej.
Kiełbasa ze smażoną cebulą smakuje najlepiej i aż chciałoby się powiedzieć, że bez cebulki nie ma kiełbasy wielkanocnej. Ciężko opiniować, ale najlepsza kiełbasa podobno musi być tylko z cebulą. Sami sprawdźcie!
patelnia, deska, nóż do krojenia
Bez białej kiełbasy nie ma Świąt Wielkanocnych, o czym wszyscy wiemy, ale nie wszyscy wiedzą, jak ją gotować lub piec.
Kiełbasa musi przede wszystkim być dobrze dobrana. Dodatkowym atutem jest gotowanie kiełbasy w wodzie z solą i przyprawami.
W produkcji domowej najczęściej wykorzystywanymi są jelita wieprzowe.
Kiełbasę dobrze doprawić ząbkami czosnku, majerankiem oraz wrzucić do gotującej się wody listki laurowe oraz ziele angielskie. Sól wspomniana wyżej na pewno doda waloru smakowego.
Kiełbasę gotuj od 20-40 minut.
Kiełbasę podawaj z chrzanem lub sosem chrzanowym połączonym ze śmietanką. Możesz usmażyć białą kiełbasę lub ugotować. Kiełbasa ze smażoną cebulką smakuje wyśmienicie.
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 550
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 550
Składniki
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij delikatnie na patelni z dwiema łyżkami oleju lub smalcu, aż się lekko zarumieni. Ząbki czosnku pokrój w plastry. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem.
Do zimnej wody przerzuć 1 ząbek czosnku w łupince, 5 g soli, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gdy woda będzie wrząca, włóż kiełbasę. Kiełbasę gotuj pod przykryciem przez około 30 minut na średnim ogniu. Gdy będzie gotowa, przesmaż przez chwilę ze sporą ilością cebuli. W zależności czy lubisz mniej lub bardziej spieczoną, pozostaw odpowiednio długo na ogniu. Dopraw jeszcze raz majerankiem i dodaj gałką muszkatołową.
Najprostszy przepis to dodanie chrzanu do białej kiełbasy. Możesz jednak przy podgrzewaniu cebuli dodać odrobinę śmietanki 30%. Przepis znajdziesz poniżej.