Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peskatariańska wersja bizantyjskiego bigosu. Lubiany także przez mięsożerców. Absolutny hit.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Kapustę i jabłka oczyścić, umyć i poszatkować. Dodać posiekaną kapustę kwaśną. Wymieszać dokładnie. Wrzucić do garnka i podlać szklanką wody. Zacząć dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, często mieszając.
Grzyby pokruszyć i namoczyć w winie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, popieprzyć, odstawić. Śliwki pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w plastry cebulę i pieczarki, mocno podsmażyć na oleju, na chrupiąco.
Gdy mieszanka kapuściana będzie już miękka, dodać powyższe. Zaraz potem dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i śliwki suszone. Następnie dodać do kapusty suszone grzyby wraz z winem, w którym się moczyły, a po 15 minutach dodać ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy.
Na koniec dodać miód, czosnek i łososia, dobrze wymieszać. Dusić kolejne 5 min – nie dłużej. Spróbować, dodać ewentualnie sól i pieprz do smaku. Podawać ze świeżym chlebem bengalskim (inny przepis).
Wujek dobra rada... Należy uważać, aby bigos nie przywarł do garnka, co jakiś czas podlać odrobiną wody przy kolejnym przemieszaniu. Nie wolno dopuścić do zbyt dużej ilości płynu w potrawie. Wodę dozować z umiarem i w razie potrzeby zredukować, unosząc przykrywkę i odparowując.