Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peskatariańska wersja bizantyjskiego bigosu. Lubiany także przez mięsożerców. Absolutny hit.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3014
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3014
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Kapustę i jabłka oczyścić, umyć i poszatkować. Dodać posiekaną kapustę kwaśną. Wymieszać dokładnie. Wrzucić do garnka i podlać szklanką wody. Zacząć dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, często mieszając.
Grzyby pokruszyć i namoczyć w winie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, popieprzyć, odstawić. Śliwki pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w plastry cebulę i pieczarki, mocno podsmażyć na oleju, na chrupiąco.
Gdy mieszanka kapuściana będzie już miękka, dodać powyższe. Zaraz potem dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i śliwki suszone. Następnie dodać do kapusty suszone grzyby wraz z winem, w którym się moczyły, a po 15 minutach dodać ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy.
Na koniec dodać miód, czosnek i łososia, dobrze wymieszać. Dusić kolejne 5 min – nie dłużej. Spróbować, dodać ewentualnie sól i pieprz do smaku. Podawać ze świeżym chlebem bengalskim (inny przepis).
Wujek dobra rada... Należy uważać, aby bigos nie przywarł do garnka, co jakiś czas podlać odrobiną wody przy kolejnym przemieszaniu. Nie wolno dopuścić do zbyt dużej ilości płynu w potrawie. Wodę dozować z umiarem i w razie potrzeby zredukować, unosząc przykrywkę i odparowując.