Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość. Wystarczyło dodać jeszcze świeżą o tej porze roku zieleninę z ogródka, i ryż nabrał aromatycznego charakteru
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 98
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 530
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 238
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 181
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 98
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 530
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 238
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 181
Składniki
Mięso pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry i każdy dokładnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę. W tym samym czasie na szerokiej patelni rozgrzać dobrze olej. Obtaczać każdą bitkę w mące, strzepując nadmiar, i smażyć krótko z każdej strony. Pamiętać trzeba o tym, aby mięso smażyło się partiami, luźno ułożone na patelni i przewracać na drugą stronę dopiero po zrumienieniu. Nie puści wtedy soków i dobrze się wysmaży. Przekładamy usmażone bitki do rondla z cebulą. Na patelnię, w której się smażyło mięso, wlewamy pół szklanki gorącej wody i chwilę zgotowujemy, po czym cały wywar wlewamy do rondla z cebulą i mięsem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 30 minut, po czym dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny do smaku. Przykrywamy i trzymamy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
Na szerokiej patelni posmarowanej olejem podsmażamy ryż do lekkiego zrumienienia, często mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy powoli szklankę gorącej wody. Uwaga, może pryskać ! Lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia przez ryż wody ( 20-25 min.) Po czym dodajemy posiekaną zieleninę i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Danie podajemy z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem.