Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sos gdzieś mi mignął w necie, więc nie mogę powołać się na autora tego przepisu, tym bardziej, że nie pamiętam czy dokładnie odwzorowałem ten przepis. W każdym razie sos wraz z bitkami wieprzowymi wymiata. W połączeniu z plackami i świeżą rukolą to już obiad pierwsza klasa. Do tego przepisu możecie zastosować dowolne, ulubione mięso. Całość polecam ja, Arek Gie
Przepis dnia
.ciasto bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam do zrobienia każ...
Odsłon: 34321
Zimne nóżki po królewsku to danie, które zawsze króluje na świątecznych stoła...
Odsłon: 11730
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 170
Z podróży kulinarnych Makłowicza- Turcja.
Odsłon: 467
Przepis dnia
.ciasto bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam do zrobienia każ...
Odsłon: 34321
Zimne nóżki po królewsku to danie, które zawsze króluje na świątecznych stoła...
Odsłon: 11730
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 170
Z podróży kulinarnych Makłowicza- Turcja.
Odsłon: 467
Składniki
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w paski pomidory. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy by puścił aromat. Wlewamy śmietankę, dodajemy suszone oregano. Całość podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Studzimy i miksujemy na gładko. Możemy sos przetrzeć przez drobne sito.
W tym czasie mięso kroimy na nieduże kotlety, które lekko rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mięso przekładamy do sosu (możemy opcjonalnie dolać odrobinę wrzątku), dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii. Stopniowo też dodajemy po garści szpinaku. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i świeżą rukolą.