Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu na swoim blogu przygotowuję pełne, niebanalne i niepowtarzalne zestawy grillowe. Dziś zapraszam Was na oszałamiające danie z rybką, którym zachwycicie swoich grillowych gości
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Ryby dobrze opłukujemy. Do każdej z nich wkładamy gałązkę rozmarynu, kilka listków szałwii, gałązki pietruszki, kilka plasterków cebulki oraz po łyżeczce masła (porcję możemy podzielić na kilka mniejszych). Ryby zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w „łapce” do grillowania ryb. Grillujemy ok. 20 min do pół godziny.
Czerwoną paprykę lekko opiekamy na grillu na tyle, żeby odrobinkę zmiękła, ale nadal pozostała jędrna i lekko chrupiąca. Gdy przestygnie kroimy ją tak, aby powstały „łódeczki”. W każdej „łódeczce” umieszczamy ser typu feta. Grillujemy na tacce lub blaczce dopóki ser się nie rozpuści. Gotowe papryczki polewamy oliwą z oliwek.
Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Pasterki chorizo siekamy na mniejsze paski i nakładamy je do pieczarek. Następnie nakładamy ostry ser (mnie wyszło ok. 1 sporą łyżeczkę na pieczarkę). Zawijamy w folię aluminiową tak, aby powstały sakiewki. Grillujemy aż pieczarki lekko zmiękną.
Z daktyli, suszonych śliwek, chorizo i wędzonego boczku przygotowujemy „zawijasy”: suszone śliwki owijamy chorizo, daktyle z kolei w niewielkie plasterki boczku. Gotowe zawijasy spinamy wykałaczkami. Grillujemy na tacce lub blaszce (lepiej), aż mięsko się zrumieni.
Bakłażana traktujemy podobnie jak w moich innych przepisach na www.kateskitchen.pl. Orzechy wraz z wymienionymi przyprawami blendujemy tak, aby powstał nam rodzaj posypki. Ugrillowanego bakłażana obieramy ze spalonej skórki, przekrawamy na pół, smarujemy odrobiną masła i posypujemy orzechową posypką.
Batata kroimy w dość cienkie plasterki (maks. 0,5 cm), nacieramy odrobiną oliwy, soli i wędzoną papryką wg uznania. Grillujemy do miękkości na blaszce lub tacce. Gdy plasterki batata zmiękną, nakładamy odrobinkę koziego sera. Całość możemy polać kropelką oliwy i posypać świeżym siekanym rozmarynem.
Pomidorki koktajlowe grillujemy bezpośrednio na żarze. Do tego główka świeżej zielonej sałaty z dobrą śmietaną i solą i mamy super komplet. Bon apetit!