Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokuły w sosie serowym z dodatkiem chrupiącego boczku to aromatyczne, kremowe danie, które będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ale także samodzielną przekąską czy lunchem. Całość przyrządzisz bardzo szybko, w zaledwie 20 minut. Aromatyczny i wyrazisty smak serów i boczku pozwoli odczarować niezbyt lubiane przez wszystkich warzywa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2410
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1549
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 558
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3692
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1447
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2410
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1549
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 558
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3692
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1447
Składniki
Brokuł oczyść i podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa.
Plastry boczku pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż całość będzie chrupiąca i ładnie zrumieniona. Zdejmij boczek z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekany czosnek, czosnek granulowany, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj, a następnie dodaj brokuły. Smaż całość przez 2-3 minuty. Jeśli lubisz bardziej miękkie brokuły, możesz czas ten przedłużyć do 5-7 minut.
Następnie dodaj śmietankę i podgrzej. Dołóż mozzarellę i tarty ser cheddar. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dołóż boczek i ponownie krótko wymieszaj.
Brokuły w sosie serowym posyp tartym parmezanem. Podawaj danie na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2-3 dni. Jeśli sos będzie zbyt gęsty po podgrzaniu, dolej odrobinę śmietanki do rozrzedzenia.