Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokuły w sosie serowym z dodatkiem chrupiącego boczku to aromatyczne, kremowe danie, które będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ale także samodzielną przekąską czy lunchem. Całość przyrządzisz bardzo szybko, w zaledwie 20 minut. Aromatyczny i wyrazisty smak serów i boczku pozwoli odczarować niezbyt lubiane przez wszystkich warzywa.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 897
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12713
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 897
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12713
Składniki
Brokuł oczyść i podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa.
Plastry boczku pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż całość będzie chrupiąca i ładnie zrumieniona. Zdejmij boczek z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekany czosnek, czosnek granulowany, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj, a następnie dodaj brokuły. Smaż całość przez 2-3 minuty. Jeśli lubisz bardziej miękkie brokuły, możesz czas ten przedłużyć do 5-7 minut.
Następnie dodaj śmietankę i podgrzej. Dołóż mozzarellę i tarty ser cheddar. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dołóż boczek i ponownie krótko wymieszaj.
Brokuły w sosie serowym posyp tartym parmezanem. Podawaj danie na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2-3 dni. Jeśli sos będzie zbyt gęsty po podgrzaniu, dolej odrobinę śmietanki do rozrzedzenia.