Do góry

Dania główne Przepis na:

Buddha bowl z polędwicą w sosie sojowym

Buddha bowl z polędwicą w sosie sojowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 603

Buddha bowl posiłek typu superfood złożony z różnych składników, podany w jednym naczyniu. U mnie króluje polędwica wieprzowa w sosie sojowym. Do tego pyszne chrupiące warzywa. Zdrowo, kolorowo i smacznie.

Składniki

  • marynata: 1 polędwica wieprzowa
  • 70 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • pozostałe: 1/4 dyni hokkaido
  • 1 awokado
  • 1 ogórek zielony
  • 1 garść kapusty czerwonej w marynacie
  • 1 garść kapusty czerwonej w marynacie
  • papryczka chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Buddha bowl z polędwicą w sosie sojowym

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Mięso kroję na cienkie paski albo kostkę. Przekładam do miski, dodaję ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek drobno pokrojony i imbir. Mięso wkładam do lodówki na noc najlepiej albo na godzinę. Patelnię rozgrzewam, i przesmażam mięso. Podlewam odrobiną wody. Jak sos się zredukuje odstawiam mięso z patelni. Polędwica nie musi być długo smażona.

    Dyni nie obieram ,kroję w kostkę. Na patelnię wlewam sos sojowy dodaję cukier, dynię i dusze na wolnym ogniu około pięć minut. Można podlać wodą dynię.

    Marchewkę obieram i kroję w julienne, awokado wydrążam łyżką i kroję na plastry. Skrapiam sokiem z cytryny. W misce układam polędwicę, plastry ogórka, kapustę,dynię, marchewkę, piórka cebuli. Całość posypuję sezamem i chili pokrojonym. Podaję z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń