Do góry

Dania główne Przepis na:

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13327

Dodano:

Odsłon: 760

Taki wywar z warzyw jest najlepszą bazą pod zupy oraz sosy, można go również podzielić na porcje i zamrozić.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 lub 1/3 sporego selera
  • 10 cm kawałek pora ( biała część )
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • woda 1 -1,5 litra
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • majeranek, sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bulion warzywny

Przygotowanie

  1. Aby zrobić esencjonalny wywar z warzyw wystarczy wszystkie składniki razem umieścić w garnku a następnie zlać wodą i wstawić na gaz. Bulion gotuje się sam, pod przykrywką.
    Wszystkie warzywa należy umyć, obrać.
    Twarde warzywa pokroić w kostkę, lub plasterki.
    Por, cebula i czosnek może być w całości.
    Na początek gotowania ustawić wyższą moc palnika , by bulion szybko się zagotował a następnie zmniejsz moc do minimum i gotować około 60 minut.
    Ja bulion solę dopiero po 30-40 minutach gotowania, resztę przypraw dodaję na początku.
    Gotowy bulion warzywny należy przecedzić przez sitko.
    Warzyw oczywiście nie wyrzucamy.
    Znam doskonały sposób na Placki warzywne.
    Jest w moich przepisach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń