Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113606
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113606
Składniki
Przygotowanie ciasta W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże z 3-4 łyżkami mąki (ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy olej pozostałą mąkę oraz sól i jajko w temperaturze pokojowej (jeżeli dodamy jajko zimne może ciasto nie wyrosnąć). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 minut). Przygotowanie farszu Pieczarki umyć i drobno pokroić i podsmażyć na maśle (można też podsmażyć na oleju ale puszczają więcej wody). Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i kukurydzę oraz starty ser mozzarella. Odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Można w całości wałkować i wycinać krążki lub formować małe kulki i wałkować ( wielkość dowolna mi najlepiej się robi ja krążki maja średnicę ok 10 cm.) Na krążki nałożyć farsz i zlepić jak pierogi. Pierogi ułożyć na wyścielonym papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.