Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotowanie ciasta W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże z 3-4 łyżkami mąki (ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy olej pozostałą mąkę oraz sól i jajko w temperaturze pokojowej (jeżeli dodamy jajko zimne może ciasto nie wyrosnąć). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 minut). Przygotowanie farszu Pieczarki umyć i drobno pokroić i podsmażyć na maśle (można też podsmażyć na oleju ale puszczają więcej wody). Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i kukurydzę oraz starty ser mozzarella. Odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Można w całości wałkować i wycinać krążki lub formować małe kulki i wałkować ( wielkość dowolna mi najlepiej się robi ja krążki maja średnicę ok 10 cm.) Na krążki nałożyć farsz i zlepić jak pierogi. Pierogi ułożyć na wyścielonym papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.