Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1953
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3172
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1233
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1998
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1953
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3172
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1233
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1998
Składniki
Przygotowanie ciasta W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże z 3-4 łyżkami mąki (ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy olej pozostałą mąkę oraz sól i jajko w temperaturze pokojowej (jeżeli dodamy jajko zimne może ciasto nie wyrosnąć). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 minut). Przygotowanie farszu Pieczarki umyć i drobno pokroić i podsmażyć na maśle (można też podsmażyć na oleju ale puszczają więcej wody). Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i kukurydzę oraz starty ser mozzarella. Odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Można w całości wałkować i wycinać krążki lub formować małe kulki i wałkować ( wielkość dowolna mi najlepiej się robi ja krążki maja średnicę ok 10 cm.) Na krążki nałożyć farsz i zlepić jak pierogi. Pierogi ułożyć na wyścielonym papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.