Dania główne Przepis na:
Canelloni z wołowiną, ricottą i pomidorami


Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 560
Dodano: 15.04.2018
Odsłon: 269
Składniki
- 1 op. makaronu canelloni
- 400 g ligawy wołowej zmielonej
- 1 szalotka
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera mascarpone
- 100 g parmezanu (starty na tarce)
- 1 puszka pomidorów krjonych
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 listków bazylii
- do smaku: sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa świeżo starta
- 2 łyżki oliwy extra vergine
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
1. Szalotkę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.
2. Dodaj mielone mięso.
3. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
4. Gdy mięso się podsmaży przełóż je do miski.
5. Odstaw aby przestygło.
6. Do mięsa dodaj sery i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
7. Rurki canelloni zanurz w zimnej wodzie na około 5 minut.
8. Faszeruj wnętrze rurek pastą mięsno-serową i włóż do naczynia żaroodpornego.
9. Na wierzch wyłóż pomidory oraz śmietankę.
10. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
11. Rozłóż listki bazylii.
12. Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu na 30-40 minut.
12. Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)