Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Casserole to potrawa rodem z Francji, której nazwa wywodzi się od słowa casserole, czyli garnek lub naczynie do pieczenia. W wielu kuchniach świata można znaleźć wariacje tego dania, np. lasagne we Włoszech, czy grecka moussaka. Do Casserole można dodać najróżniejsze składniki od makaronów przez ryż, czy użyć ulubionych warzyw. Casserole to niezwykle aromatyczne, wyjątkowo kremowe i sycące danie jednogarnkowe, które przyrządzisz w piekarniku. W tej wersji będzie to soczysty kurczak, pomidory, kremowa fasola, ciągnący się ser, które idealnie zestawiają się z delikatnymi w smaku ziemniakami.
miska, patelnia, folia aluminiowa, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 387
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 214
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 285
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 387
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 214
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 285
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory pokrój w duże plastry. Pieczarki również pokrój w paski, a cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Białą fasolę odcedź. Przygotuj sery. Ser żółty i mozzarellę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek, aż staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj soli, pieprzu oraz papryki słodkiej i ostrej. Opcjonalnie dodaj chili. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka z obu stron przez ok. 5 minut, do uzyskania złocistego koloru. 2 minuty przed końcem smażenia dodaj białą fasolę.
Przygotuj sos beszamelowy. W małym garnku roztop 3 łyżki masła i dodaj do niego 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej zasmażki dodaj mleko, ale nie całe od razu, tylko wlewaj je stopniowo. Dopraw sos solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków. Posól i popieprz oraz dodaj oregano.
Na ziemniakach rozłóż połowę sosu beszamelowego z kurczakiem, pieczarkami, cebulką z czosnkiem i fasolą. Powtórz warstwę z ziemniakami, jeśli ci została cebulka lub warzywa to dodaj je w tym momencie. Całość zalej pozostałą częścią sosu beszamelowego. Na wierzch rozłóż pomidory w dużych plastrach i startą mozzarellę, dopraw je solą i pieprzem. Całość posyp żółtym serem i przykryj naczynie folią aluminiową, piecz przez 30 minut.
Po 30 minutach pozbądź się folii aluminiowej i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser będzie złocisty.
Gotowe Casserole pozostaw do ostygnięcia. Na wierzch posyp koperkiem lub ulubionymi ziołami.
Posyp świeżymi ziołami przed podaniem.