Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piersi z kurczaka lub indyka są wdzięcznym materiałem do obróbki kulinarnej. Można z nich przyrządzić dużo fajnych przystawek czy dań głównych: od klasycznych kotletów panierowanych w bułce tartej po fantazyjne roladki zapiekane pod beszamelową pierzynką. Są dwie metody dzielenia i porcjowania mięsa na kotlety: krojenie z rozbijaniem tłuczkiem lub cięcie na cieniutkie sznycelki. Ja trzymam się tej drugiej, bo pozwala zachować strukturę mięsa i nie szarpać go, nawet przez folię. Tak przyrządzone piersi są soczyste, a nie suche. Dziś przepis na kurczaka w płatkach kukurydzianych.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30949
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3649
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4773
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30949
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3649
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4773
Składniki
Mięso opłukać, osączyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem lub wykładając na sito. Ostrym nożem pozbawić błonek i pokroić wzdłuż na sznycelki grubości do 1 centymetra. Doprawić jedynie solą i pieprzem. Jajko rozkłócić widelcem. Nad osobnym głębokim talerzem lub tacką do panierowania w dłoniach lekko rozgnieść płatki (wystarczy raz zamknąć w garściach każdą porcję). Kawałki mięsa maczać w jajku, płatkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać najlepiej od razu, a jeśli nie zjecie całej ilości, przygotujcie kotlety tuż przed spożyciem, żeby panierka była chrupka. Doskonałe jako dodatek do obiadu lub przekąska do piwa, dobrze komponuje się z surówkami i sosami.