Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne i wykwintne danie. Polecam każdemu!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25534
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2537
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1277
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25534
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2537
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1277
Składniki
Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kładziemy na desce skórą do góry i pod skosem nacinamy skórę tworząc kratkę. Po takim nacięciu, szybciej wytopi nam się tłuszcz.
Na zimnej patelni kładziemy kaczkę skórą do dołu i wstawiamy na wysoki ogień.
Smażymy bez przykrycia, aż wytopi się tłuszcz ze skóry a skóra będzie przypieczona na złoto (ok 15 min). Następnie przekładamy filety na drugą stronę i smażymy kolejne 10 min.
Filety z kaczki ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna.
Filety wyjmujemy z folii, następnie kroimy pod skosem na plasterki - jeśli lubimy, mogą być cieńsze, niż na zdjęciu. Przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy wg. uznania. Ja tym razem zaserwowałam je z ziemniaczkami i zasmażanymi burakami.
Smacznego :)