Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17226

Dodano:

Odsłon: 10396

Nie znam osoby, która by nie przepadała za plackami ziemniaczanymi. Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Idealnie pasujące do sosu czy gulaszu, świetnie również smakują ze śmietaną czy ketchupem. Niektórzy je uwielbią z cukrem, ale mnie najbardziej smakują takie same bez żadnego dodatku.

Składniki

  • 70 dag ziemniaków (u mnie waga po obraniu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach razem z obraną cebulą. Do startych warzyw dodajemy jajka, obydwie mąki, sól i pieprz.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnie z tłuszcze nakładamy porcjami masę ziemniaczaną formując cienkie placki za pomocą łyżki.

  4. Placki smażymy z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Placki podajemy zaraz po usmażeniu. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

  7. ;-dD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń