Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto truflowe to idealny pomysł na deser dla miłośników czekolady i rumu. Ten deser będzie ukoronowaniem wszystkich rodzinnych spotkań i uroczystości. Po dokładkę z pewnością ustawi się długa kolejka, dlatego dobrze będzie przygotować większą porcję.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3864
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 998
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3864
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 998
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Przygotuj ciasto. W małym garnuszku rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudź. Do średniej miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj suche składniki. W osobnej misce wymieszaj olej, wanilię, aromat rumowy, jajka, maślankę i rozpuszczoną czekoladę. Powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Wsyp suche składniki i wymieszaj całość tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlej do foremki o wymiarach 20x30 cm. Ciasto piecz przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i całkowicie ostudź ciasto. Podziel je na 3 blaty.
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki umieść w garnuszku. Podgrzewaj je, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przygotuj krem. Czekoladę i trufle posiekaj tak drobno, jak to tylko możliwe. Przełóż je do miski żaroodpornej i zalej śmietaną. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj cały czas, aż czekolada rozpuści się pod wpływem temperatury. Natychmiast zdejmij masę znad garnka i przykryj folią spożywczą. Zostaw do ostygnięcia przez 30 minut. Masę ubij na najwyższych obrotach miksera przez 10 sekund na raz. Uważaj, by nie doszło do rozwarstwienia. Wstaw krem do lodówki na czas przygotowywania pozostałych komponentów.
Przygotuj glazurę. Czekoladę bardzo drobno posiekaj i umieść w misce. Zalej ją gorącą (ale niewrzącą wodą). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dokładnie usuń wszystkie pęcherzyki powietrza.
Złóż ciasto. Z kremu odłóż ok. 1/5 do późniejszej dekoracji. Każdy z blatów dobrze posmaruj przygotowanym wcześniej syropem cukrowym. Na jedną warstwę ciasta wyłóż ok. ½ pozostałego kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i rozłóż pozostały krem. Przykryj trzecim blatem. Na wierzch ciasta truflowego wylej przygotowaną glazurę. Całość wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj odłożonym wcześniej kremem, tworząc gwiazdki za pomocą rękawa cukierniczego.